Tražeći tebe među zvijezdama.

24.12.2017.

...

Htjela bih pisati o protekloj godini, velikim i značajnim događajima koji su je obilježili. Htjela bih se prisjetiti svakog pojedinog dana, onih sretnijih ponajviše. Htjela bih reći da sam sretna i zadovoljna, da je iza mene jedna uspješna godina i da sam postigla većinu svojih ciljeva. Htjela bih pisati o narednoj godini, svojim planovima, željama i očekivanjima. Htjela bih sastaviti listu stvari koje želim postići i pretpostavljeni put uspjeha. Htjela bih sa nadom gledati u budućnost, očekujući da će nova godina donijeti samo dobre stvari u moj život. Htjela bih. Ali neću.

Od djetinjstva, nikada nisam imala velika očekivanja od prvog januara. Godine su dolazile i prolazile, donoseći sa sobom osmijehe i suze. Ali nikada nisam očekivala da će se svijet čarobno promijeniti kada otkuca ponoć prvog januara ili, još bitnije, da ću sama postati drugačija osoba. A opet, da mi se vratiti na početak ove godine i upozoriti sebe samu što da očekujem. Možda bih se onda lakše nosila sa svime. Nikad nisam imala prazniju godinu života. Kada zatvorim oči i pokušam se prisjetiti lijepih trenutaka, sjetim se dana kada sam magistrirala. Sjetim se Budve i broda i velikih talasa. Sjetim se male kafane i dva somersbyja na stolu. Sjetim se vjenčanja na kojem sam bila kuma. Sve se dogodilo godinu ranije.

Ne postoji ništa po čemu ću pamtiti 2017. godinu.

Užasnuta sam činjenicom da je prošlo 365 dana (358, da budem precizna) . I ja nemam sjećanja. Nemam lijepe dane. Nemam lijepe trenutke. Nemam lijepe emocije. Nemam ništa. Samo jedna prazna godina. Jedan prazni život.

I jedino sjećanje koje ispliva iz protekle godine jeste svađa sa njima. Da barem mogu zaboraviti, možda bih sretnije živjela. Najbitnije osobe u mom životu. I jaz koji nikad nećemo prevazići. Eto, mogu reći da je 2017. donijela nešto sa sobom. Spoznala sam, jednom i zauvijek, da se ni u koga ne mogu pouzdati.

Pročitah nedavno: 2018., nemoj shvatiti kao izazov moju tvrdnju da ne može gore. Eto, tako. 

Tražeći tebe među zvijezdama.