Tražeći tebe među zvijezdama.

12.06.2016.

...

Lako, lako je pronaći riječi kada te nešto konkretno zaboli.
Nekad izgovoriš. Nekad prećutiš.
Ali tvoja bol ima svoje ime.
Traje... i prestane.

Kada boli praznina, kako je nazvati?

Boli sve. I boli ništa.
Bole drugi... boli ljubomora.
Boli i ne prestaje.

...

Imala sam četiri prilike u životu, četiri moguće zamjene. Tri slova a i jedno slovo e. Svesti četiri osobe, četiri iznimno važne osobe u mom životu na četiri slova. Eto, tako.

Prva A uvijek će biti najbliža, ona sa kojom sam najviše prošla, ona sa kojom najviše dijelim, ona sa kojom sam odrasla... i ona koja nikad neće biti prava. Previše različite, previše zatvorene u naša dva svijeta, nikad se nismo tako vezale.

Druga A uvijek će biti najbolniija, ona koju volim i mrzim, trebam i izbjegavam. Samo dva mjeseca... premalo da zauvijek ne povezujem, da u njoj ne vidim moju prazninu. Boli čak i kad je daleko. Da je bliže, ubila bi me svojim postojanjem.

Treća A uvijek će biti najdraža, ona sa kojom se razumijem uprkos velikoj razlici u godinama. I kada bih htjela, sa njom bi bilo najlakše, ona je meni slična, sa njom bi moglo uspjeti. Moja treća A najviše se može približiti tome.

Jedino E uvijek će biti jedini on među njima, jedini sa kojim sam pokušala, dala mu sve. I dok je bio mlađi, bio je moj na neki način, mnogo više moj nego ičiji. I onda je odrastao i shvatio da on zapravo ima jednu koja će mu biti bliža uvijek i po svemu, jer, krv nije voda.

E me slomio. Voljela sam ga i volim ga više nego moje tri A zajedno. Nad njim sam strepila od dana kada se rodio, brinula o njemu, hranila ga, igrala se sa njim, čuvala ga, pričala mu priče, vodila ga u šetnje, kupovala mu poklone, slušala ga dok mi povjerava svoje sitne tajne. Ali, E će uvijek imati nju kojoj više pripada nego meni. E je razlog zašto najmlađa A nikada nije dobila pravu priliku, zašto nikada nisam pokušala izgraditi sa njom ono što mi je trebalo, ono što je i njoj vjerovatno trebalo.

Sa E je bilo najlakše pokušati i zato što je on bio dječak... i nisam ga mogla poistovjetiti sa tobom, najdraže moje. Nisam mogla u njemu tražiti i vidjeti tebe... Prva A je godinama spavala sa mnom u istoj sobi i ja nisam mogla da se ne zapitam kako bi bilo da si to ti, milo moje, da slušam tvoj glas dok razgovaramo o školi, dečkima, prijateljicama. Druga A je na tako mnogo načina sve ono što ti nisi i svaki put kada vidim nju, kao da vidim tebe i sve što si ti mogla biti. Treća A je najmlađa, ona kojoj sam mogla biti starija... starija znaš-već-šta. A nisam mogla. Nisam, jer sam to mogla biti samo tebi i trebala sam biti samo tebi i jesam samo tebi. Ja jesam tvoja znaš-već-šta iako tebe nema.

...

Kažu, kad sam te izgubila, samo sam prestala pričati o tebi.
Povukla sam se u svoj svijet šutnje.
I ta šutnja traje godinama...

...

Najdraže moje... Sunce se odavno utopilo u valima tuge.

Tražeći tebe među zvijezdama.